Portal KUTINA.HR piše o projektu "JOB CLUB"

Uz prvi Dan branitelja Grada Kutine Komunalni servisi Kutina na Gradskoj su tržnici organizirali prvi Sajam braniteljskih zadruga. Kutinčanima su se predstavile braniteljske zadruge: Dalmatia ruralis, Donji grad Osijek, Greda iz Grede, Graničar Roždanik, Modro zelena braniteljska zadruga, Metković i Plodna oranica Veliki Zdenci.

Manuela Vukelić Vlajsović, direktorica Komunalnih servisa uz čestitku kutinskim braniteljima za Dan branitelja Grada Kutina zahvalila je i branteljskim zadrugama što su svojim sudjelovanjem na Sajmu braniteljskih zadruga dali doprinos proslavi Dana branitelja i Dana Grada Kutine. Uz predstavljanje proizvoda zadruga Kutinčanima Manuela Vukelić Vlajsović dodala je kako je Sajam braniteljskih zadruga organiziran i zato kako bi kutinski branitelji na primjerima dobre prakse bili upoznati s mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanja hrvatskih branitelja.

Stipe Efendić, upravitelj Braniteljske zadruge Dalamatia ruralis kuinskim je braniteljima održao predavanje u kojem ih je upoznao s organizacijom rada u zadruzi. „Kroz zadrugu mogu raditi, imati radnu terapiju i nešto zaraditi. Jednostavno spojiti ugodno s korisnim. Kod zadrugara je pitno povjerenje, jer zadruga je povjerenje. Ako toga nema zadruga ne može funkcionirati. Iskustva zadruge Dalamatia ruralis su dosta dobra. Mi radimo projekte već 10 godina u Hrvatskoj, a sad se širimo u BiH na komponentu HVO-a čak i na Armiju BiH. Naša su iskustva dobra, u Hrvatskoj danas imamo oko 800 braniteljskih zadruga, a od toga je 500, 600 koje dobro funkcioniraju.“

Gradonaečlnik Kutine zahvalio je braniteljskim zadrugama sudionicima Prvog Sajma braniteljskih zadruga na Gradskoj tržnici Kutine te im je zahvalio na spremnosti da u suradnji s Gradom Kutina pomognu braniteljima s područja Grada Kutine pokrenu zadrugarstvo i tako daju doprinos zapošljavanju branitelja i ukljuivanja u gospodarski i društveni život Grada. Posebno je istaknuo mogućnosti korištenja sredstava europskih fondova. O tome je govorio i Stipe Efendić upravitelj zadruge Dalmatia ruralis koja je pokrenula i provodi nekoliko europskih projekata. Uz korištenje redovnih fondova za poticanje poljoprivrede i ruralnog razvoja ravnatelj Zadruge Dalmatia Ruralis istaknuo je kako je u Europskom socijalnom fondu za poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja hrvatrskih branitelja osigurano 44 milijuna eura. „Braniteljske udruge i zadruge imaju jednake prava i obaveze kao i sve ostale udruge civilnog društva. Po ničemu nisu privilegirani. Međutim, u okvru ESF, Europa je prepoznala Hrvatsku kao jedinu zemlju članicu EU koja je na svom prostoru imala rat te ima ogromne ratne štete i devastaciju stanovništva. Zato su danas od svih nezaposlenih oko 10% branitelji. Oni su nakon rata izgubili svoja znanja i sposobnosti i naravno zdravlje. Sada kroz ovaj Europski socijalni fond i programe zapošljavanja ti se ljudi mogu vratiti na tržište rada i zaposliti kako bi osjetili da nakon što su sudjelovali u stvaranju hrvatske države, da su upravo zbog toga vrijedi i da danas mogu i raditi u svojoj hrvatskoj državi.“ G. Efendić je predstavio projekt „Job Club za nezaposlene branitelje Cetinske krajine“ koji je financiran iz Eurospkog socijanog fonda i Ureda Vlade RH.

Kutinski su branitelji pokazali zanimanje za zadrugarstvo te su rekli kako računaju na pomoć koju su im ponudili predstavnici uspješnih braniteljskih zadruga koje su se danas predstavile na Sajmu braniteljskih zadruga na Gradskoj tržnici Kutina.