Oodržana prva motivacijska radionica - Sinj 26.06.2015.

Braniteljska socijalno radna zadruga Dalmatia ruralis je danas u Alkarskim dvorima održala motivacijsku radionicu za nezaposlene hrvatske branitelje.

Zadruga u suradnji s Udrugom maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata SDŽ i Udrugom hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a SDŽ provodi projekt ‘Job Club (Klub za traženje posla) za nezaposlene branitelje Cetinske krajine’, koji financira Europski socijalni fond i Ured za udruge Vlade RH.

Europski socijalni fond (ESF) jedan je od glavnih instrumenata Europske unije i usmjeren je na poticanje zapošljavanja, pružanje pomoći posloprimcima u pronalaženju boljih radnih mjesta i osiguravanje pravednijih mogućnosti za sve građane EU-a prilikom njihovog zapošljavanja.

U uvodnom dijelu su predstavljen cilj i posebni ciljevi projekta. Cilj projekta je pridonijeti uključivanju nezaposlenih hrvatskih branitelja na tržište rada na području Cetinske krajine, dok su posebni ciljevi senzibilizirati javnost o otežanom pristupu tržištu rada nezaposlenih branitelja Cetinske krajine te povećati motiviranost i kompetencije nezaposlenih branitelja za ulazak na tržište rada na području Cetinske krajine.
Ciljna skupina obuhvaća nezaposlene hrvatske branitelje prijavljene na Hrvatski zavod za zapošljavanje u Sinju i Trilju. Njihovi problemi su: otežan ulazak u svijet rada, nedovoljno znanja i vještina koje se traže na tržištu rada, nedostatak soft vještina, zastarjelost stečenih znanja, zastarjelost obrazovnih programa, diskriminacija, iskrivljena slika o sebi kao nezaposlenima, slaba mobilnost, nedovoljna osviještenost o potrebi cjeloživotnog učenja, nemotiviranost i inertnost u aktivnom pristupu pronalaženja posla, nedovoljan broj radnih mjesta za na definiranom području.

U daljnjem tijeku radionice predstavljeni su sredstva i izvori sredstava za zapošljavanje nezaposlenih hrvatskih branitelja. Također je predstavljen i Europski socijalni fond (ESF) gdje je do 2020. godine predviđeno 44 miliona eura za zapošljavanje branitelja i njihove djece. Predstavljen je model Job Cluba (Klub za traženja posla) preko kojeg će se nezaposleni branitelji organizirati i tako poboljšati svoj položaj na tržištu rada. Kao stručna potpora biti će braniteljske zadruge i udruge, LAG Cetinska krajina i poduzetnički centar. Klub će se otvoriti u listopadu ove godine (iznajmiti i urediti će se prostor s opremom) kako bi se nezaposleni imali gdje skupljati i lakše nalaziti posao.

Na radionici je sudjelovalo preko 70 nezaposlenih branitelja i djece branitelja a bilo je dosta i poduzetnika koje interesira ova tema. Ovo je prva od dvije najavljene motivacijske radionice.